Assalamualaikum...

Shaklee Independent ID 884995 SMS / WhatsApp 0194511649.Saya merupakan Pengedar SAH Shaklee di kawasan Puncak Alam, Shah Alam 2, Meru, Saujana Utama.

http://www.facebook.com/pages/Vitamin-Terbaik-Teratak-Niagaku/303766139738790?sk=info

"Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan lepaskan ia dari masalah hidup Dan diberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan ( yang dikehendaki ) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu."

Friday, April 18, 2014

Gemuk - Atasinya dengan bijak tanpa berlapar dan lesu

Gemuk? Arrgghhh… Stressnya.


Stress kerana penampilan tak menarik

Sesekali terpandang cermin melihat diri yang semakin temban membuat seseorang berasa tertekan, rendah motivasi diri, bereaksi menjauhi pergaulan sosial dan kadangkala sanggup bertindak di luar jangkaan contohnya, crash diet.

Kesan negatif berat badan berlebihan


Tindakan-tindakan ini boleh mengundang persepsi negatif orang lain terhadap seseorang. Juga akan memudaratkan mental dan fizikal seseorang selain daripada menyebabkan pretasi kerja yang semakin menurun dan tidak mustahil juga terdapat beberapa kes yang direkodkan, mampu menjejaskan perhubungan suami-isteri dalam institusi rumahtangga.

Rata-rata individu yang mempunyai masalah berat badan tidak mengetahui punca sebenar berat badan mereka naik secara sedar atau tidak disedari. Ini kerana mereka terlalu ralit menelusuri kehidupan sehari-hari; bangun pagi --> pergi kerja --> balik kerja --> tidur --> bangun pagi (rutin harian berulang). 

Rutin harian di zaman moden seperti ini kebiasaannya menyebabkan seseorang itu mengabaikan aspek penjagaan kesihatan diri contohnya gagal mengamalkan rutin bersenam berjadual, tidak mempunyai masa untuk memasak sendiri makanan di rumah, kerap tidak lapang untuk bergotong-royong di kejiranan dan juga keletihan untuk mengikuti kelas pengajian agama di masjid / surau.


Faktor penyumbang kenaikan berat badan berlebihan

Oleh itu, amatlah penting bagi seseorang individu untuk mengambil sedikit masa, duduk sebentar bagi memuhasabah diri dan mengenal pasti punca-punca berlakunya kenaikan berat badan yang tidak terkawal. 

Berikut disenaraikan beberapa faktor yang kebiasaannya menyumbang kepada kenaikan berat badan:

Hormon Tidak Seimbang
Ketidakseimbangan hormon

  • Ramai yang tidak tahu bahawa hormon yang tidak seimbang dalam badan juga adalah punca gemuk. Jika hormon sebagai punca kegemukan, ia sukar dikawal. Jika ingin kurus, masalah hormon perlu distabilkan terlebih dahulu sebelum mengamalkan sebarang diet.
Pemakanan Tidak Sihat
Pemakanan tidak sihat

  • Kecenderungan masyarakat pada masa sekarang yang suka mengambil makanan segera dan ringan serta tidak mengutamakan pemakanan seimbang dalam diet seharian serta makan mengikut selera.
Persekitaran
Persekitaran yang menyumbang faktor

  • Bagi mereka yang bekerja di bahagian dapur atau industri pemakanan, peluang untuk mendapatkan obesiti lebih tinggi berbanding mereka yang bekerja di persekitaran lain. Hal ini terjadi kerana mereka akan sentiasa mencuba makanan dan mendapatkan zat daripada aroma atau bau makanan.
Gen atau Baka
Gen atau baka gemuk

  • Mereka yang mempunyai sejarah keluarga yang berbadan gemuk dan mempunyai rangka besar adalah lebih berisiko menjadi gemuk bila dewasa.
Emosi Tidak Stabil
Emosi tidak stabil

  • Biasanya bila emosi tidak stabil seseorang itu mudah mendapat tekanan. Untuk mengatasi masalah ini, sesetengah orang lebih suka mengambil makanan secara berlebihan untuk mengatasi tekanan berkenaan.
Gaya Hidup Tidak Sihat
Gaya hidup tidak sihat

  • Ramai orang memberi alasan sibuk menyebabkan mereka tiada masa untuk bersenam mahupun beriadah, ditambah pula kebanyakannya melakukan kerja-kerja yang tidak mengeluarkan peluh seperti sepanjang masa duduk dikerusi, dan didalam bilik berhawa dingin.
Pengambilan Ubat-ubatan
Pengambilan ubat-ubatan

  • Pengambilan ubat-ubatan seperti pil perancang keluarga, hormon dan ubat penenang juga menggalakkan kegemukan.

Dalam Shaklee kami ada 3 agen produk terbaik :




PROSES 1- BUANG/ DETOX
Detoksifikasi

Detox ni satu proses penting untuk membersihkan usus. 
Detox ni akan menyebabkan segala toksin dalam badan, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. 
Jangan risau proses ini tidak menyakitkan, sebaliknya sangat smooth, licin (hehehe)...
Bila usus kita dah bersih, barulah nutrien  akan mudah diserap ke dalam badan dengan berkesan. 
Jika anda mengalami masalah sembelit, herbalax adalah pilihan terbaik.
Tetapi, herbalax tidak sesuai dimakan oleh ibu yang breastfeeding. 
Untuk ibu breastfeeding  tetap boleh melalui proses detox yang lebih lembut dengan penggambilan alfalfa
Apabila usus dibersihkan dan dicuci sepenuhnya, penghadaman akan berlaku dengan lebih senang, so dapat kurangkan masalah perut buncit. 

PROSES 2- BAKAR/ BURN
Proses bakar

Selepas selesai proses 1 : buang /detox, barulah kita masuk proses yang kedua : bakar/burn. 
Shaklee menyediakan 2 pilihan supplemen untuk proses membakar lemak dan memecahkan lemak serta menghalang penyerapan minyak dalam badan, iaitu Omega Guard dan Lecithin.  
Omega Guard mampu membuatkan anda rasa kenyang lebih lama sebab ia berfungsi sebagai agen yang mampu membuatkan anda kurang selera makan selain daripada membantu memecahkan lemak. 
"Bila saya amalkan makan Omega 3 biji setiap hari, memang rasa kenyang je sepanjang masa, nak makan pun rasa malas", komen seorang pengguna produk.
Lecithin pula, berfungsi sebagai pelarut kolestrol dan lemak-lemak tepu yang lain. 
Lecithin menyebabkan lemak terapung dalam darah dan seterusnya mencegah lemak dari melekat semula pada badan.
Omega Guard dan Lecithin sesuai untuk semua, tak kisah tengah breastfeeding atau tidak.


PROSES 3- BINA / BUILD

Selepas proses detoksifikasi dan bakar, kita akan masuk proses ke-3 iaitu bina (build).  
Bina / build ni bukan merujuk kepada bina badan, tetapi lebih kepada untuk membina otot-otot kita selepas melalui proses ke-1  (buang/detox) dan ke-2 (bakar/burn). 
Selain tu, proses ke-3 ni sangat penting untuk membentuk semula tubuh badan. 
Shaklee menawarkan 2 produk yang mengandungi protein terbaik untuk proses bina/build ni.
Pembinaan otot dalam mengatasi kegemukan


Kenapa protein? 
Sumber makanan yang kaya dengan kandungan protein

Jawapannya sebab protein dapat membakar kalori sehingga 35%. 
Selain itu, protein juga membantu meningkatkan metabolisme tubuh dan meningkatkan perkembangan otot disamping mengenyangkan untuk tempoh yang lama. 
Apa 2 produk tu? Haa, produknya ialah Cinch Shake dan ESP.  Cinch Shake adalah antara minuman protein berperisa yang sedap dan sesuai diambil oleh ibu yang tidak menyusukan bayi. 
Cinch Shake ada dalam 3 bentuk perisa, "vanilla, chocolate  dan cafe latte". Pilih ikut citarasa anda. 
Ketiga-tiganya sangat sedap, favorite saya ialah "cafe latte". 
Untuk  ibu-ibu yang menyusukan anak tak perlu amek Cinch, tapi boleh amek Energizing Soy Protein (ESP).  
Selain daripada membantu ibu dalam usaha menguruskan badan, ESP juga membantu memperbanyakkan susu ibu dan membantu ibu memekatkan hasil susu perahan.
Cinch Shake atau ESP sangat berkesan dalam proses membentuk semula badan. 
Inci sekitar kawasan pinggang dan paha akan semakin mengecil.



Anda boleh memilih set slimming ini mengikut kesesuaian bajet anda. Hubungi saya dan nyatakan bajet anda dan saya akan cadangan produk mana yang sesuai antara 6 produk yang dicadangkan dalam gambar tu.
Selain itu, konsultasi berterusan serta tips eksklusif akan diberikan untuk anda yang membeli 'set slimming' dengan saya.

Jom makan SHAKLEE untuk sihat!


Ingin dapatkan Shaklee Set Slimming?
Hubungi Naizatul, sms / whatsapp / viber : 019 4511 649.


* DISCLAIMER: 
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Kami ialah Pengedar Sah Shaklee anda di Puncak Alam, Shah Alam 2, Sungai Buloh dan Shah AlamPenghantaran produk Shaklee menggunakan khidmat kurier ke seluruh Malaysia. Hubungi kami di naiey08[@]yahoo.com, atau SMS/WhatsApp ke 019-451 1649 (Naizatul). Jom LIKE FanPage Vitamin Terbaik Teratakniagaku untuk mengetahui Promosi Shaklee serta TIPS kesihatan terkini! 


Sihat Bervitamin
I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Naizatul Hasma (Nai)

ID No. 884995
 SMS/WhatsApp : 019-4511649
 Email : naiey08@yahoo.com
 Fanpage : Vitamin Terbaik Teratakniagaku